Webinar om informasjons- og påseplikt

Publisert

Arbeidstilsynet inviterer 30. januar til gratis webinar om informasjons- og påseplikten. Meld deg på og bli bedre i stand til å etterleve regelverket i praksis.

Hovedmålgruppen er bestillere, oppdragsgivere og hovedleverandører i privat og offentlig sektor.

Fra arbeidstilsynets sider:
I dette webinaret blir du bedre kjent med pliktene dine som bestiller eller som hovedleverandør. Du skal bli bedre i stand til å etterleve regelverket i praksis. Og du får vite hva du må ha på plass om Arbeidstilsynet kommer på tilsyn til nettopp dere. 

I webinaret møter du to med lang erfaring på området fra Arbeidstilsynets avdeling for arbeidslivskriminalitet, Morten Lien og Anne Kristine Holstad.  Vi har også snakket med Etac, en virksomhet som vi nettopp har gjennomført tilsyn hos. De forteller hvordan de håndterer informasjons- og påseplikten og om hvordan de opplevde tilsynet fra Arbeidstilsynet.  

Lenke til påmelding lenger ned.

 

Allmenngjøringen utvides fra 1. juni 2025

Allmenngjøringen av Godsoverenskomsten, som har vært gjeldende siden 2015, er nå utvidet til å omfatte godstransportkjøretøy med tillatt totalvekt fra 2,5 tonn og oppover, det vil si det såkalte "varebilsegmentet". 
Utvidelsen til å omfatte varebiler med tillatt totalvekt fra 2,5 tonn, gjelder først fra 1. juni 2025.

For kjøpere av transporttjenester er det viktig å være klar over at utvidelsen av allmenngjøringen til å gjelde varebiler også innebærer at påseplikten blir utvidet tilsvarende: 
Formålet med forskrift om informasjons- og påseplikt mv. er å sikre etterlevelse av lønns- og arbeidsvilkår etter allmenngjøringsforskriftene.
Forskriften pålegger oppdragsgiver to sentrale plikter ved bruk av underleverandører og entreprenører:

  • Plikt til å informere underleverandører om lønns- og arbeidsvilkår
  • Plikt til å påse at allmenngjøringsforskrifter etterleves

Dersom det ikke brukes underleverandører og bestiller av transporttjenester gir oppdraget til flere «sideleverandører» er det bestiller som har påseplikten.
Påseplikten gjelder bare der bestilleren driver  næringsvirksomhet. Alminnelige forbrukere er derfor ikke pålagt påseplikt.

Arbeidstilsynet fører tilsyn med at påseplikten etterleves. Dersom tilsynsmyndighetene finner at rutiner for oppfølging mangler, eller der bestiller/hovedleverandør ikke følger opp brudd på allmenngjøringsforskrifter, vil tilsynsmyndighetene bruke nødvendige reaksjonsmidler, som kan være pålegg, tvangsmulkt eller stansing av virksomheten.

 

Mer informasjon og påmelding til webinaret her (arbeidstilsynet.no)

Meld meg på nyhetsbrev

Meld meg på nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Din epost: