Hvorfor beredskap som tema?
Beredskap er satt til hovedtema for årets Transport & Logistikk-konferanse. Her kommer noen tanker om hvorfor akkurat dette temaet står høyt på agendaen.
Beredskap er satt til hovedtema for årets Transport & Logistikk-konferanse. Her kommer noen tanker om hvorfor akkurat dette temaet står høyt på agendaen.
Transport- og logistikknæringen har alltid vært en hjørnestein i norsk verdiskaping. Vi sørger for at forsyningslinjene holdes åpne, at kritisk infrastruktur fungerer, og at både varer og tjenester når frem dit de skal – i tide. Men i dagens stadig mer usikre verden blir beredskap mer enn bare en forsikring. Det blir en nødvendighet.
Dette er grunnen til at vi i år har satt beredskap som hovedtema for Transport & Logistikk-konferansen. Vi står overfor en geostrategisk situasjon som utfordrer hele transportsektoren. Uforutsigbare endringer i globale forsyningskjeder, handelskonflikter og stadig økende cybertrusler setter press på bransjen. Krigen i Europa har allerede vist oss hvor raskt situasjoner kan eskalere, og hvordan dette kan påvirke leveranser av alt fra dagligvarer til industrikomponenter.
Den geopolitiske situasjonen understreker behovet for robusthet i våre forsyningslinjer. Vi kan ikke lenger ta stabilitet for gitt. Derfor har vi på årets program satt fokus på hvordan næringen kan forberede seg på fremtidige kriser. Hvordan kan vi sikre at transportnæringen står sterkt, også i en verden preget av usikkerhet?
Men beredskap handler ikke bare om internasjonale kriser. Vi ser også hvordan klimaendringer påvirker fremkommeligheten her hjemme. Statens vegvesen og BaneNor vil på konferansen dele innsikt i hvordan ekstremvær skaper utfordringer for transportinfrastrukturen. Med stadig hyppigere flom, ras og uforutsigbare værforhold blir det avgjørende å tenke fremover. Hva kreves for å opprettholde trygg og pålitelig transport når klimaet endres i et stadig raskere tempo?
Med digitalisering kommer også nye sårbarheter. Nasjonal sikkerhetsmyndighet vil påpeke de alvorlige truslene som lurer i skyggene. Cyberangrep kan lamme en hel sektor, og konsekvensene av å ikke være forberedt kan være katastrofale – både for næringslivet og for samfunnet som helhet. Det krever en bevisst strategi for å sikre de digitale systemene som styrer alt fra logistikk til betalingsløsninger.
Vi må være i forkant. Det er ikke lenger nok å reagere når krisen inntreffer. Vi må tenke proaktivt og bygge inn robusthet i alle ledd av verdikjeden. Å ligge etter på beredskap kan føre til uforutsigbare kostnader, tapte markedsandeler og svekket tillit fra kundene. I verste fall kan det få konsekvenser for samfunnssikkerheten. Derfor er det viktig at vi nå samler oss som bransje for å diskutere hvordan vi kan møte disse utfordringene.
Beredskap er ikke bare et ord – det er en helhetlig tilnærming til hvordan vi kan sikre at vår sektor forblir robust, også under press. På Transport & Logistikk 2024 vil vi ta disse diskusjonene, slik at vi står bedre rustet til å møte fremtidens utfordringer.