Vårens vakreste eventyr er nå avsluttet

Publisert

NHO Logistikk og Transport har nå sluttført alle årets tariffrevisjoner som landsforeningen har ansvar for. 30. september og 1. oktober ble siste runde med tariffrevisjoner for overenskomstene for jernbanepersonell og lokomotivførere tilknyttet medlemsbedriftene LKAB Norge AS og LKAB MTAS gjennomført.

I forhandlingene var det Norsk Jernbaneforbund og Norsk Lokomotivførerforbund som var våre forhandlingsmotparter.

I begge forhandlingene ble det oppnådd enighet gjennom forhandlinger. Oppgjørene går nå til uravstemming med frist 17. oktober, og dette samsvarer med fristen som gjelder i forhandlingene som tidligere har vært ført mellom NHO LT og Fellesforbundet for havnearbeid vedd LKAB Norge AS.
Selv om arbeidet som utføres i disse to bedriften er industriell logistikk som avviker fra den virksomheten som flertallet av NHO LTs medlemmer utfører, så er dette viktige områder for NHO LT.

Advokat Thor Chr. Hansteen i NHO LT synes det er positivt at alle forhandlingene som NHO LT har hatt ansvar for i 2024 har blitt løst gjennom forhandlinger, og at vi har unngått mekling eller streik. 

Selv om NHO LT er ferdig med våre tariffrevisjoner, så er det fortsatt en god del av NHOs nær 250 tariffavtaler som ennå ikke er ferdig revidert. Våren 2025 skal det for de fleste av tariffavtalene gjennomføres såkalt "mellomårsforhandling" som er forhandlinger som føres mellom hovedorganisasjonene (NHO, LO, YS m.fl.) om regulering av lønnssatsene for andre avtaleår.

Fakta om LKAB

LKAB har vært i virksomhet siden 1890, med Norrbotten i Sverige som base. Basis for LKABs aktivitet er gruvedrift i Kiruna og Gällivare. Bedriften som er eid 100% av den svenske stat er etablert i tolv land, men opererer over hele verden. LKABs aktivitet i Norge er knyttet til Narvik hvor bedriften skiper ut om lag 75% av gruveproduktene. I tillegg har LKAB togselskap som håndterer transport av LKABs produkter til henholdsvis Narvik og Luleå.

LKAB leverer jernmalms-, mineral- og spesialprodukter for et internasjonalt marked. Bedriften jobber også aktivt med grønn omstilling av jern- og stålindustrien gjennom utvikling av jernsvamp og andra kulldioxidfrie prosesser og produkter. I 2023 omsatte LKAB for 43 milliarder svenske kroner. LKAB bryter 80 prosent av all jernmalm som produseres i EU. 

Meld meg på nyhetsbrev

Meld meg på nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Din epost: