Fakta om arbeidsmiljø og helse
Visste du at blant sysselsatte i Norge så trives 8 av 10 på jobben, 75 % jobber heltid og omtrent 60 % av sykefraværet skyldes muskel/skjelett eller psykiske lidelser?
Visste du at blant sysselsatte i Norge så trives 8 av 10 på jobben, 75 % jobber heltid og omtrent 60 % av sykefraværet skyldes muskel/skjelett eller psykiske lidelser?
Disse opplysningene er hentet fra STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt).
STAMI produserer nasjonal statistikk og fakta om arbeidsmiljø og arbeidshelse for ulike yrker og næringer i Norge. Det er avdeling for nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og -helse (NOA) sørger for dette arbeidet.
Tidligere i høst lanserte STAMI sin sjette faktabok. Her finnes statistikk, analyser og oversikter over hvilke utfordringer som finnes i arbeidsmiljøet i ulike nærings- og yrkesgrupper.
I faktaboken finnes mye nyttig informasjon, som kan benyttes som faglige innspill i ulike sammenhenger eller i bedriftens arbeid med arbeidsmiljø. Det er også mange små faktaopplysninger som opplyser om ting man kanskje ikke visste at man lurte på.
I faktaboken finnes blant annet en oversikt over hvordan det selvrapporterte arbeidsrelaterte sykefraværet
over 14 dager fordeler seg på næring, i 2019 og 2022. Vi ser en økning i de fleste næringer, men økningen blir litt mindre når vi justerer for endret innsamlingsmetode i 2022. Det høyeste arbeidsrelaterte fraværet finner vi i næringene transport/lagring, overnatting/servering og helse- og sosialtjenester. I alle disse næringene har om lag 10 prosent av de sysselsatte hatt et arbeidsrelatert sykefravær over 14 dager det siste året. Størst økning i arbeidsrelatert sykefravær i perioden finner vi i næringen utvinning av olje og gass.
Ser man på legemeldt fravær på over 16 dager og høyest andel muskel- og skjelettrelatert fravær finner vi renholdere (3,5 %), helsefagarbeidere og lastebilsjåfører (begge 3,0 %).
Ser man på oversikten som viser prosentandel som oppgir høy jobbtilfredshet, sortert etter yrkesgruppene med høyest forekomst, finner vi frisør/kosmetolog og profesjonell kunstner på topp med 91 %. Lastebilsjåfør scorer ikke mye dårligere med 90 %. Lager og logistikkmedarbeider har en prosentandel på 76.
Ser man på jobbmotivasjon ligger frisør/kosmetolog også her på topp med 91 %. Lastebilsjåfører scorer 80 %, mens lager/logistikkmedarbeider scorer 67 %.
I det norske arbeidslivet er arbeidsmiljøet generelt godt. Vi har høy sysselsetting og lav midlertidighet, færre arbeidsskader og arbeidsskadedødsfall, og høy grad av jobbtilfredshet, jobbmotivasjon og tilhørighet til jobben.
Sammenligna med resten av Europa rangerer sysselsatte i Norge høyt når det gjelder jobbtilfredshet og motivasjon.
Norske arbeidstakere har generelt gode muligheter til å påvirke eget arbeid, opplever høy grad av anerkjennelse, oppgir gode utviklingsmuligheter, og høy grad av selvrealisering gjennom jobben, i europeisk sammenheng.
1 av 3 oppgir at det er forhold ved jobben som er årsaken til sykefraværet. Vi ser en økning i arbeidsrelaterte psykiske plager, spesielt blant yngre i arbeidslivet. I alle aldersgrupper er det økning i andelen som oppgir at de har psykiske plager som skyldes forhold ved jobben.
Muskel- og skjelettplager og psykiske diagnoser står for over 60 prosent av legemeldt sykefravær over 16 dager.
Over tid har andelen sykefravær på grunn av muskel- og skjelettplager minka, mens andelen psykiske diagnoser har økt.
Det meste i arbeidslivet har normalisert seg etter unntakstilstanden under koronapandemien.
Men én endring som har satt seg er at flere arbeider på hjemmekontor nå, enn før pandemien. Nå er det over dobbelt så mange som arbeider på hjemmekontor flere dager i uka, enn det var før pandemien.
Dette er en omstilling som store deler av det norske arbeidslivet nå har normalisert, og som ser ut til å være en del av hverdagen for mange. Mer bruk av hjemmekontor og fjernarbeid har gitt oss noen nye utfordringer, samtidig som den velkjente utfordringen med balansen mellom jobb og privatliv har blitt mer tydelig.
En bra dag på jobb - verktøy for å jobbe med arbeidsmiljø (her utvikles nå verktøy for post, bud og lagring)
Arbeidsmiljøportalen - samleside for ulike verktøy
Arbinn - NHOs arbeidsgiverportal