EU-kommisjonen foreslår forenklede statsstøtteregler for grønn transport

Publisert

Kontakt advokat Maria M. Lisiecka om du har spørsmål knyttet til statsstøtteregler.

EU-kommisjonen har kunngjort et nytt forslag for å støtte den grønne omstillingen i transportsektoren. Forslaget innebærer automatiske unntak fra statsstøttereglene for støtte til miljøvennlig transport innen vei, bane og multimodal transport. Dette initiativet er en del av EUs omfattende bærekraftstrategi kjent som "European Green Deal".

Gruppeunntaket vil forenkle prosessen vedrørende søknad om statsstøtte, der denne også ikke vil måtte meldes og forhåndsgodkjentes av myndighetene. Regelverket vil bestå av fornyede retningslinjer for bane, og en ny forordning kalt: "Transport Block-Exemption Regulation" ("TBER"), og skal muliggjøre støtte på en minst konkurransevridende måte. Hensikten med regelverket er å redusere byråkrati og akselerere implementeringen av miljøvennlige transporttiltak. 

Det vil også være muligheter for støtte til andre tiltak som ikke er omfattet av gruppeunntaket, men disse må da gjennom alminnelig prosedyre. 

EU planlegger innføringen av TBER i slutten av 2025. Dette forslaget representerer et viktig skritt i EUs innsats for å fremme grønn transport og redusere klimagassutslipp i transportsektoren. Ved å forenkle prosessen for statsstøtte, håper EU å akselerere overgangen til mer bærekraftige transportløsninger i hele unionen. Det forventes at Norge vil følge etter. 

 

Les om intiativet og tilbakemeldinger her (ekstern lenke/ec.europa.eu)

Meld meg på nyhetsbrev

Meld meg på nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Din epost: