Artikkelen er hentet fra: nho.no
Det skyldes at inflasjonen har kommet ned og utsikter til rentekutt på nyåret. Det vil gi økt kjøpekraft og løfte forbruket de neste årene, sier NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum.
- Tross svak vekst er kapasitetsutnyttingen og ledigheten om lag på normalnivåer, samtidig som lønnskostnadsveksten er høy og kronekursen svak. Dette er forhold som gjør prisveksten seig å få ned til 2 prosent. Likevel, inflasjonstoppen er bak oss, og rentenedgang i landene rundt oss vil også kunne lette presset på kronen. Vi venter derfor at Norges Bank vil sette ned renten fire ganger i løpet av neste år og én gang i 2026, og at renten deretter stabiliserer seg på 3¼ prosent, sier Dørum.
Resultatene i Næringslivets økonomibarometer for tredje kvartal viser at NHO-bedriftene ser noe mer positivt på nåsituasjonen enn de gjorde i andre kvartal. Stemningen må likevel karakteriseres som lunken, med om lag like mange som vurderer situasjonen som god som anser den som dårlig, mens det normalt er en klar overvekt av optimister. Fremtidsutsiktene er om lag uendret fra andre kvartal, med flere pessimister enn optimister.
- Selv om stemningen i vår medlemsmasse er noe bedre enn den har vært, venter likevel gjennomsnittsbedriften svakere markedssituasjon de neste seks månedene. Strekken i laget er fremdeles betydelig. Det er relativt god stemning i den delen av medlemsmassen som er eksport- eller oljerettet, og som har nytt godt av svak krone og store investeringer på norsk sokkel. På den andre siden står det dårligere til hos bedriftene som retter seg mot hjemmemarkedet, slik som byggebransjen og deler av varehandelen, sier Dørum.
Temadelen er denne gang viet sykefravær. Sykepengeordningen gir inntektssikring under sykdom, og i internasjonal sammenheng er Norges ordning den rauseste. Sykefraværet er ikke bare høyt i internasjonal sammenheng, men har også økt etter pandemien. Les egen nyhetssak her.
I tillegg inneholder rapporten en særskilt omtale av den svake kronekursen, hvor vi går nærmere inn på konsekvensene for norsk næringsliv og hva som kan og bør gjøres med den.
Last ned Økonomisk overblikk 3/2024